Onderzoek

Met donaties en opbrengsten van collectes financiert en initieert het Nationaal MS Fonds innovatieve onderzoeken, die de kwaliteit van leven van mensen met MS kunnen verbeteren. Daarnaast financieren we onderzoeken die bijdragen aan het realiseren van onze droom: een wereld zonder MS.

Eén van de onderzoeken waar het Nationaal MS Fonds in investeert, is het genetisch onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Onderzoekers hebben een 'overzichtskaart' voor MS samengesteld, waarin de biologische processen staan die betrokken zijn bij MS. De digitale versie van de kaart wordt aangevuld met geneninformatie. Het doel is afwijkende genen te vinden die MS veroorzaken. Dit onderzoek kan een belangrijke stap naar genezing van MS zijn.

Daarnaast voert het Erasmus MS in Rotterdam een innovatief onderzoeksproject uit naar de werking van B-cellen bij mensen met MS. Deze cellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem en zijn erg actief bij mensen met MS. Door deze B-cellen in het laboratorium 'onsterfelijk' te maken, hopen onderzoekers de werking van de cellen te kunnen analyseren.

Onderzoeken worden vooraf door een wetenschappelijke raad goedgekeurd. We financieren geen onderzoeken met dierproeven.

 

Onderzoek