Wat is MS?

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is van groot belang: het vormt het besturingssysteem voor het functioneren van het hele lichaam. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Dit is opgebouwd uit zenuwcellen. Die zenuwcellen zijn met elkaar en de rest van het lichaam verbonden via zenuwuitlopers. Die zenuwuitlopers geven prikkels van buitenaf (horen, zien, voelen) door aan de hersenen. Andersom worden signalen gestuurd van de hersenen naar de rest van het lichaam om te lopen, tillen en andere bewegingen te maken.

De zenuwcellen zijn cruciaal binnen deze processen. Die cellen worden door een vetachtige laag, myeline (spreek uit: mie-je-liene), beschermd. Door deze laag verloopt de geleiding van prikkels goed en snel.

Bij MS zorgt een verkeerde reactie van het afweersysteem in het lichaam ervoor dat de myelinelaag rondom de zenuwcellen wordt afgebroken. Hierdoor wordt de impulsgeleiding verstoord en worden sommige boodschappen van de hersenen naar het lichaam niet meer goed doorgegeven.

Welke functies verstoord worden, hangt af van de plaats waar die myeline wordt afgebroken in het centrale zenuwstelsel. Dat kan bij iedereen ergens anders zijn, waardoor geen twee mensen met MS exact dezelfde klachten hebben.

Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Onderzoekers weten nog niet hoe MS precies ontstaat, waarom het afweersysteem de myeline aanvalt en hoe het genezen kan worden.