Feiten over MS

Centrale zenuwstelsel
MS is GEEN spierziekte. MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel en het is een chronische ziekte die niet vanzelf overgaat.

Levensverwachting
MS heeft geen directe invloed op de levensverwachting. Toch kunnen indirecte gevolgen in zeldzame gevallen een ongelukkig effect hebben. Zo kan iemand met slikproblemen door MS een longontsteking krijgen door het verslikken. Of het lichaam reageert heftig op een specifiek medicijn waardoor een zeldzame bijwerking zich voordoet.

Rolstoelafhankelijkheid
Het merendeel van de mensen met MS wordt niet volledig rolstoelafhankelijk.

Medicatie
Er zijn medicaties ontwikkeld die het ziekteproces kunnen vertragen, aanvallen kunnen stoppen en middelen die symptomen kunnen bestrijden. En zijn nog geen genezende middelen voor MS.

Erfelijkheid
MS is niet erfelijk, maar MS komt bij bepaalde families wel meer voor dan door toeval verwacht kan worden. Naast omgevingsfactoren zijn er genetische factoren die een rol spelen bij MS. Vanwege deze genetisch bepaalde factoren hebben sommige mensen meer kans om MS te krijgen dan anderen.

Kansberekening
Het gemiddeld aantal mensen dat MS krijgt en risicopercentages staan in de tabel hiernaast. De getallen kunnen wereldwijd verschillen en dienen zeker niet precies te worden genomen, het gaat hier om een ruwe benadering.

Geografie
MS komt in bepaalde landen en streken meer voor dan in andere gebieden. Waarschijnlijk spelen omgevingsfactoren, die kenmerkend zijn voor dat land of die streek, een rol bij het ontstaan van MS. In gebieden met een gematigd klimaat komt vaker MS voor dan in die met een tropisch klimaat. MS komt met name voor in Europa en Noord-Amerika.

Onvoorspelbaar
Geen twee mensen met MS hebben exact dezelfde klachten of beloopsvorm. Hierdoor is de ziekte onvoorspelbaar te noemen. Dit kan voor veel angst zorgen. Het Nationaal MS Fonds helpt mensen met MS verder aan de hand van voorlichting, ondersteuning en onderzoek.

Gemiddeld aantal mensen dat MS krijgt 1/1000 0.1%
Kinderen van één ouder met MS 40/1000 4.0%
Kinderen van twee ouders met MS 197/1000 19.7%
Volle broers en zussen van iemand met MS 35/1000 3.5%
Twee-eiige tweelingen waarvan de ene helft MS heeft 40/1000 4.0%
Een-eiige tweelingen waarvan de ene helft MS heeft 270/1000 27.0%
Halfbroers en -zussen van iemand met MS met dezelfde vader 13/1000 1.3%
Halfbroers en -zussen van iemand met MS met dezelfde moeder 24/1000 2.4%
Neven en nichten van iemand met MS 7/1000 0.7 %